MXA RACE TEST: DE ECHTE TEST VAN DE YAMAHA YZ2023F 250 (2024)

Q: Allereerst is de YAMAHA YZ2023F uit 250 BETER DAN DE YZ2022F uit 250?

A: Nee! Yamaha heeft al zijn R&D-geld uitgegeven aan de Yamaha YZ2023F uit 450, dus er bleef niets over in de schatkist van Yamaha om veel aan de YZ2023F uit 250 te doen.

Q: WAT WAREN DE BELANGRIJKSTE WIJZIGINGEN DIE YAMAHA IN 250 AAN DE YZ2022F HEEFT AANGEBRACHT?

A: Zelfs als de ingenieurs van Yamaha de 2023 YZ250F dit jaar geen zijdelingse blik hebben gegeven, profiteert het 2023-model wel van de belangrijke wijzigingen die in 2022 zijn aangebracht. Dit is wat ze deden.

Yamaha heeft de achternaaf met 28 gram lichter gemaakt om het onafgeveerde gewicht te verminderen en de tandwielflenzen van de naaf te versterken. De kleine 1.85 achtervelg, die een terugkeer was naar de tijd dat 250 viertaktmotoren met smalle 100/90-190 achterbanden liepen, werd geüpdatet naar een 2.15 achtervelg met een 110/90-19 Dunlop MX33 achterband. Bovendien is het spaakpatroon van het achterwiel gewijzigd van een kruis-twee patroon in een kruis-drie patroon. Een gekruist patroon met drie spaken absorbeert hogere belastingen en produceert een veel sterker wiel.

Q: WAT IS ER NIEUW AAN DE 2023 YAMAHA YZ250F-OPHANGINGSVOOR?

A: We zouden liegen als we zouden zeggen dat we wilden dat Yamaha wijzigingen zou aanbrengen aan de Kayaba SSS spiraalveervorken en schokbrekers. Dit zijn de beste vorken die zijn gemaakt, en Yamaha zou dwaas zijn om wijzigingen aan te brengen die de appelwagen van streek zouden kunnen maken. Knoei niet met succes.

De YZ250F-ophanging is uitgebalanceerd en heeft de griezelige gave om met slechts een paar klikken in beide richtingen goed te werken voor rijders, van beginner tot pro tot dierenarts. De setup is onfeilbaar, waardoor de YZ250F een van de gemakkelijkere fietsen is die comfortabel aanvoelt nadat je gewend bent geraakt aan de ergo's.

Q: HOE WERKT DE YZ250F?

A: Als we een klacht hebben over de manier waarop de Yamaha YZ2023F uit 250 omgaat, zou het zijn dat hij traag reageert op input van de rijder. Je zou kunnen stellen dat de kleine vertraging het erg voorspelbaar maakt en helpt fouten te minimaliseren.

In beweging draait de YZ250F niet het scherpst of manoeuvreert hij niet het snelst, wat op een rare manier een van zijn sterke punten is. De 2023 KTM 250SXF, GasGas MC250F, Husqvarna FC250 en Honda CRF250 zijn erg gevoelig voor input van de rijder en vereisen totale concentratie om ze bij te houden. Ter vergelijking: de Suzuki heeft een ultrasnelle wegligging en een verbazingwekkende nauwkeurigheid bij het insturen, maar is zenuwachtig bij snelheid, terwijl de Kawasaki KX250 langzaam draait en typisch onderstuurt bij het ingaan van de bocht. Beide fietsen vereisen een ander type concentratie dan de FC250, MC250F, CRF250 of 250SXF.

Wat betreft de YZ250F, zijn middenweggedrag verdeelt het verschil tussen wat een geweldige draaiende fiets kan doen en waartoe de enigszins vreemde RM-Z250 en KX250 in staat zijn. MXA testrijders zijn van mening dat de Yamaha YZ2023F uit 250 de best sturende fiets is voor een beginnende of beginnende racer. Het kost minder moeite om op de YZ250F te rijden dan op de KTM 250SXF; de Oostenrijkse rossen kunnen echter dingen die de YZ250F niet kan. De vraag is, welke manier van omgaan past het beste bij jou?

Q: WAAR KOMT DE YAMAHA YZ2023F 250 IN TERMEN VAN ERGONOMIE?

A: Voordat we de lay-out van de Yamaha YZ2023F uit 250 denigreren, moeten we opmerken dat we dezelfde slechte dingen zeiden over de Yamaha YZ450F totdat Yamaha uitkwam met de geheel nieuwe YZ2023F uit 450 en het algemene refrein van 'groot, omvangrijk, breed' wiste , lang, zwaar en luid.”

Yamaha erkent wat ze verkeerd deden op de YZ450F, wat betekent dat er hoop is dat de "vreemde, rare, vreemde en onhandige" YZ250F zich kan voordoen wanneer hij een kans krijgt op Yamaha R&D-geld voor 2024. We zeggen niet dat de ergonomie van de YZ250F zijn verschrikkelijk, alleen dat ze zoveel beter zouden kunnen zijn - bewezen door zijn grote broer.

Q: HOE SNEL IS DE 2023 YZ250F?

A: Het is zeker geen schuurbrander. Het hangt meer af van de plaatsing van het vermogen dan van het indrukwekkende piekvermogen. De belangrijkste concurrent is de Honda CRF2023 uit 250, die de low-to-mid powerband van Yamaha heeft gekloond - en het beter deed. In de handen van een getalenteerde rijder houdt de Yamaha YZ2023F uit 250 geen steek voor het hoogtoerige, krachtige, krachtige Oostenrijkse trio (en de 14,000 tpm Kawasaki KX250).

De YZ250F levert 42.11 pk in vergelijking met de 45.20 pk op de 2023 KTM 250SXF en het koppel is niet veel beter met 19.83 pond-voet ten opzichte van KTM's 21-17 lb / ft. In wat een vreemde wending is, is het midrange-vermogen van de Yamaha YZ250F bij 8000 tpm 29.23 pk. Het verslaat alleen het aantal pk's van de Suzuki RM-Z250. De KTM 250SXF haalt het meeste vermogen bij 8000 tpm met 31.20 pk. Opgemerkt moet worden dat Husky, Kawasaki, GasGas en Honda allemaal 30 pk bij 8000 tpm kraken - alleen Suzuki en Yamaha niet.

Zowel de 2023 YZ250F als de Honda CRF250 zijn opwindend om te rijden. Je voelt de kracht op het moment dat je het gaspedaal indraait. De YZ-F en CRF trekken assertief van de lage tonen door de middentonen. Het is een openbaring om het gaspedaal van een van deze fietsen te draaien bij het binnenkomen van de hoek. Ze gaan en gaan nu!

MXA Testrijders zijn dol op dit vermogen omdat ze het kunnen voelen, maar in langzame bochten, vooral in bochten met diepe sporen, vereist het gedurfde vermogen van de YZ250F een zeer precieze gashendel, anders krijg je een springerig, geagiteerd, schokkerig gevoel. Testrijders houden hier niet van. Sommigen zeggen dat het herky-schokkerige gevoel te wijten is aan het feit dat de YZ250F laag te krachtig is, maar we denken dat het een aarzeling is bij het intrappen van het gaspedaal. Het zou een nog betere low-to-mid-motor zijn als de kracht van het gaspedaal meer lineair zou zijn. We verzachten de schok meestal door de mapping te wijzigen, maar hij is er nog steeds.

Als je eenmaal uit een hoek bent, zul je geboeid zijn door de stroomstoot van de YZ250F in het middenbereik. Deze piek slaat hard en snel toe en je moet klaar zijn om te schakelen voordat de stroom afvlakt. Over het algemeen is de 2023 YZ250F-motor echt goed. Dat gevoel van opwinding maakt het leuk om te rijden; die opwinding verdwijnt echter zodra de KTM 250SXF, FC250, MC250F en KX250 je op een snel recht stuk voorbij gaan.

Q: WAT IS ER VREEMD AAN YAMAHA'S KAARTSCHAKELAAR?

A: Het is een trieste waarheid dat niet zoveel Yamaha YZ250/450-rijders ooit Yamaha's Power Tuner-app gebruiken. Een deel van het probleem is dat Yamaha's kaartknop wordt geleverd met twee modi, een zonder licht op de knop en een tweede met een blauw licht. Veel YZ250F-rijders zullen heen en weer schakelen tussen de twee kaartinstellingen, niet wetende dat Yamaha geen andere kaart in de blauwe lichtinstelling plaatst. U leest het goed: de kaartschakelaar van de YZ250F heeft dezelfde kaart in zowel de standaardinstelling (licht uit) als de blauwlichtinstelling.

We stelden voor dat Yamaha een van zijn beste Power Tuner-kaarten in de instelling voor blauw licht plaatste. Het zou alleen maar logisch zijn, aangezien hun concurrentie wordt geleverd met twee of drie voorgeprogrammeerde kaarten die toegankelijk zijn met een druk op de knop, maar ze willen dat iedereen in plaats daarvan de Power Tuner gebruikt. Het is erg kortzichtig van Yamaha en doet de koper tekort.

Q: WAAROM IS HET GEBRUIK VAN DE POWER TUNER GOED?

A: MXA houdt echt van de Power Tuner Wi-Fi-app, maar veel mensen naderen een "burn-out van de computer-app". Ze willen niet nog een leercurve doorlopen om toegang te krijgen tot iets dat Yamaha ze in de eerste plaats had kunnen geven. Een verbazingwekkend aantal gebruikers van de Power Tuner-app vertrouwt op een computervaardige vriend om hun YZ250F voor hen in kaart te brengen. Ons advies is om de tijd te nemen om het zelf te leren gebruiken, want de kaarten maken een verschil, vooral degene die we in deze test opnemen.

Houd er rekening mee dat als je de app eenmaal hebt gedownload, je deze moet verbinden met de wifi van je smartphone, aangezien de YZ250F een eigen signaal heeft. Zodra u op "verbinden" drukt, wordt om een ​​wachtwoord gevraagd. U vindt uw YZ250Fs-wachtwoord door het linkerpaneel te verwijderen en de Wi-Fi-box naar buiten te trekken om het wachtwoord onder het serienummer te zien. Zodra je dat doet, zou je fiets in de app moeten verschijnen. Selecteer hier de kaart die u wilt proberen. Om te zetten MXAGa naar de pagina "Kaartenlijst" en selecteer het plusteken in de rechterbovenhoek. U selecteert vervolgens de nieuwe kaart en voegt de brandstof- en ontstekingsnummerreeksen toe zoals weergegeven in de grafieken. Nadat je deze stap hebt voltooid, druk je op de pijl omhoog in de rechterbovenhoek om de kaart naar je fiets te sturen. Jakkes! Nu we de instructies van Yamaha hebben gelezen, begrijpen we waarom de meeste racers het niet doen. Het is moeilijker dan nodig.

Q: Wat haten we?

A: De haatlijst:
(1) Gewicht. De YZ250F is 10 pond zwaarder dan de lichtste fiets in zijn klasse, de GasGas MC250F.
(2) Breedte. De YZ250F is omvangrijk en breed. Testers vinden het niet erg totdat ze op een ander merk springen.
(3) Bovenkant. De midrange grunt van de YZ250F is geweldig, maar de groene, witte, rode en oranje fietsen waaien er recht langs over de rechte stukken.
(4) Achterspatbord. Of de fiets is te zwaar of het achterspatbord moet worden versterkt, want als je het spatbord optilt om de fiets op de standaard te zetten, voelt het alsof het gaat afbreken.
(5) Koppeling. Veel rijders houden nog steeds van het gevoel van de kabelkoppeling, maar lijken te vergeten de kabelspeling op tijd aan te passen om de koppeling te sparen. Yamaha zou een hydraulische koppeling moeten specificeren. Waarom hebben ze het niet al gedaan? Het zou gewicht toevoegen, en ze kunnen het zich niet veroorloven dat deze fiets zwaarder wordt dan de huidige 228 pond.
(6) Compressieklikkers. Het is bijna onmogelijk om de compressieklikkers te draaien zonder de stelschroeven te verwijderen. Er is geen ruimte tussen de stangen en de vorkdop.
(7) Kaarten. Yamaha biedt twee voorgeprogrammeerde kaarten, maar ze zijn allebei dezelfde kaart.
(8) Airbox. Deze airbox kan zoveel beter. De YZ2023F-airbox uit 450 is beter, maar hij zou ook zoveel beter kunnen.

Q: WAT VONDEN WE?

A: De like-lijst:
(1) Opschorting. De Kayaba SSS-ophanging biedt een geweldige balans en comfort.
(2) Remmen. De stijvere en krachtigere voorrem heeft minder vervaging en biedt een beter gevoel bij de hendel dan voorheen.
(3) Wifi. Het afstemmen van de vermogenscurve met de Yamaha Power Tuner-app is geweldig, zelfs met de leercurve.
(4) Duurzaamheid. Yamaha heeft de afgelopen vijf jaar gestaag de zwakke punten van deze motor verbeterd. Het is een solide machine.
(5) Krachtband. Er zijn slechts twee low-to-mid powerplants in de 250-klasse. Ze bieden allebei een unieke stijl van kracht die, wanneer ze volledig wordt gebruikt, snel, effectief en beheersbaar is.

Q: WAT DENKEN WE ECHT?

A: Het lijdt geen twijfel dat de bruikbare powerband en Kayaba SSS-ophanging de hoogtepunten zijn van de 2023 Yamaha YZ250F. Als je van het vermogen en de vering op je fiets houdt, ben je meer dan halverwege om vol vertrouwen te racen. En vertrouwen is een enorme stap in de richting van het maximaliseren van uw snelheid. We zijn ervan overtuigd dat de meeste gemiddelde rijders sneller zullen zijn op een YZ250F dan op een vuurspuwende draak met hoog toerental.

SPECIFICATIES VAN MXA'S 2023 YAMAHA YZ250F

Dit is hoe we onze 2023 Yamaha YZ250F voor het circuit hebben opgezet. We bieden deze instellingen om u in de goede richting te sturen.

KAYABA SSS VORKINSTELLINGEN
De Kayaba SSS-vorken uit 2023 zijn meer afgestemd op racers. Ze duiken niet, maar ze vangen ook harde klappen op zonder dieptepunt te bereiken. De instelling van de standaardcompressie was te stijf voor de meeste van onze testers. We gingen 6 of meer klikken uit om het algehele rijcomfort te vergroten, aangezien de vorken de slag beter volgden. Snellere rijders behielden de stijvere instelling, omdat er minder beweging naar voren en naar achteren was.Voor hardcore races raden we deze vorkopstelling aan voor de Yamaha YZ2023F uit 250 (voorraadspecificaties staan ​​tussen haakjes):
Veerconstante: 4.7 N / mm
Compressie: 17 klikken uit (10 klikken uit)
Reactie: 11 klikken uit (7 klikken uit)
Hoogte vorkpoot: 7 mm hoger
Opmerkingen: Voor lichtere rijders die de meeste reizen niet gebruiken, probeer dan de lichtere 4.6 N / mm-veren.

KAYABA-SCHOKINSTELLINGEN
Deze Kayaba-schok is de beste in de branche. De standaardinstellingen zijn voor de meeste testers in de marge. Testers waren verdeeld over het gebruik van 100 mm en 105 mm doorzakking.Voor hardcore racen raden we deze schokopstelling aan voor de Yamaha YZ2023F uit 250 (voorraadspecificaties staan ​​tussen haakjes):
Veerconstante: 56 N / mm
Race doorzakken: 105mm
Hoge compressie: 7/8 van een opkomst
Lo-compressie: 8 klikken uit
Reactie: 10 klikken uit
Opmerkingen: Dit is een stijvere veer dan een paar jaar geleden. Als je minder dan 30 mm vrije doorzakking hebt, overweeg dan om naar een zachtere veerconstante van 55 N/mm te gaan.

MXA RACE TEST: DE ECHTE TEST VAN DE YAMAHA YZ2023F 250 (13)

MXA RACE TEST: DE ECHTE TEST VAN DE YAMAHA YZ2023F 250 (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rob Wisoky

Last Updated:

Views: 6551

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rob Wisoky

Birthday: 1994-09-30

Address: 5789 Michel Vista, West Domenic, OR 80464-9452

Phone: +97313824072371

Job: Education Orchestrator

Hobby: Lockpicking, Crocheting, Baton twirling, Video gaming, Jogging, Whittling, Model building

Introduction: My name is Rob Wisoky, I am a smiling, helpful, encouraging, zealous, energetic, faithful, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.